Uchwyty frezowane w meblach kuchennych. Jakie są ich zalety i wady?

4 lipca 2019

Mimo że wiele osób nie przywiązuje zbyt dużej uwagi do wyboru uchwytów do mebli kuchennych, to jednak jest to istotna decyzja nie tylko ze względu na aspekt wizualny. Odpowiednio dobrane do zabudowy meblowej uchwyty przekładają się również na kwestie praktyczne. A te – jak wiadomo – w przypadku kuchni mają szczególne znaczenie. Jednym z bardziej popularnych rozwiązań są tzw. uchwyty frezowane. Jakie mają zalety, jakie wady oraz w jakich kuchniach sprawdzą się najlepiej? O tym w niniejszym artykule!

.

Meble z uchwytami frezowanymi stały się nieodłącznym elementem nowoczesnych kuchni. Tego typu rozwiązanie jest estetyczne i nie zakłóca prostej linii mebli. Podobnie jest w przypadku kuchni bezuchwytowych, które jednak są jeszcze innym rozwiązaniem (nie posiadają uchwytów, a ich otwieranie opiera się o specjalne systemy).

Uchwyty frezowane: co warto o nich wiedzieć?

Uchwyty frezowane, to nic innego jak specjalnie wyprofilowane wgłębienia wykonane na obrzeżach frontów. Na przestrzeni ostatnich lat, wraz z minimalistycznymi trendami, ich popularność w Polsce znacząco wzrosła. Nie da się jednak ukryć, że przez ten czas wokół mebli kuchennych z uchwytami frezowanymi narosło wiele teorii, z których wiele nie ma przełożenia w rzeczywistości.

Jedną z nich jest ta, która mówi, że kuchnie z uchwytami frezowanymi nie są praktyczne i cechują się podatnością na uszkodzenia lakieru. Można spotkać się z opiniami mówiącymi o tym, że częste uderzanie palcami o frezowany uchwyt sprawia, że lakier w tym miejscu dosyć szybko pęka, odpryskuje i widać na nim zarysowania. Nie jest to do końca prawda. Bardzo dużo zależy bowiem od jakości wykonania mebli oraz stosowania się do zaleceń z zakresu pielęgnacji lakierowanych frontów i ich użytkowania. Zasada jest prosta – jeśli postępuje się zgodnie z zaleceniami, to kuchnia z uchwytami frezowanymi powinna służyć przez długie lata. Zakładając oczywiście, że jest wykonana prawidłowo z wysokiej jakości materiałów.

Alternatywą są aluminiowe uchwyty w kształcie frezów zakuwane na fronty. Standardowo dostępne są w kolorze białym, czarnym i aluminium, Nie wyglądają one tak efektownie jak uchwyty frezowane w MDF natomiast ich zaletą jest to, że trudno je uszkodzić nawet nożem, garnkiem czy innym elementem wyposażenia kuchni. Dodatkowo uszkodzenie uchwytu nie wiąże się z wymianą całego frontu. Oba rozwiązania stosujemy w naszych kuchniach, a wybór zależy od preferencji Klientów.

Uchwyty frezowane w kuchni: zalety i wady

Tak jak już pisaliśmy w kilku naszych poprzednich artykułach, tak i w tym podkreślimy, że idealne rozwiązania nie istnieją. Uchwyty frezowane mają wiele zalet, ale nie są pozbawione wad. Podejmując ostateczną decyzję w kwestii wyboru uchwytów we frontach mebli kuchennych na wymiar warto dokładnie przeanalizować wszystkie „za“ i „przeciw“. Poniżej prezentujemy listę zalet kuchni na wymiar z uchwytami frezowanymi:

  • zachowanie gładkiej powierzchni na całej zabudowie,
  • możliwość otworzenia szafki na całej jej długości (nie ma ograniczenia tak, jak w przypadku „tradycyjnych“ uchwytów),
  • łatwość w czyszczeniu,
  • poprawa bezpieczeństwa (zarówno w przypadku dorosłych, ale głównie małych dzieci, które dopiero zaczynają chodzić i każdy wystający element stanowi dla nich zagrożenie).

Jeśli chodzi natomiast o wady takiego rozwiązania we frontach mebli kuchennych, to można zaliczyć do nich konieczność częstego czyszczenia. Dotykanie frontów palcami sprawia, że łatwo o zabrudzenia i widoczne ślady palców.

W przypadku uchwytów frezowanych w meblach do kuchni bardzo duże znaczenie ma profil frezu i jego głębokość. Jeśli te parametry nie będą właściwie dostosowane do potrzeb klienta (a tak jest często w przypadku gotowych mebli dostępnych w sklepach), to trudno będzie o nazwanie tego funkcjonalnym rozwiązaniem. Z tego względu warto wybierać meble kuchenne na wymiar, które zostaną w pełni dostosowane pod indywidualne potrzeby i oczekiwania.

- Polecane artykuły -