Kuchnie zamknięte nie są już tak popularne, jak jeszcze kilkanaście lat temu, ale czasami tego rodzaju rozwiązanie może okazać się lepsze od kuchni otwartej. Mimo że utarło się, iż kuchnie zamknięte mają więcej wad niż zalet, to dla wielu osób może być zupełnie odwrotnie. Wszystko dlatego, że bardzo dużo zależy od nawyków i upodobań domowników, ilości czasu spędzanego w kuchni, jak również prowadzonego stylu życia. W niniejszym artykule skupimy się zarówno na powyższych kwestiach, jak również tych stricte związanych z możliwościami aranżacyjnymi, funkcjonalnością i wygodą.
.
O tym, jak bardzo zmieniły się aranżacyjne trendy w domach jednorodzinnych i mieszkaniach na przestrzeni kilkunastu lat najlepiej widać porównując stosowane w różnych okresach rozwiązania. Obecnie najbardziej popularne i modne jest tworzenie tzw. strefy dziennej, na którą składają się zazwyczaj: kuchnia, jadalnia i salon. Nie wszyscy jednak są zwolennikami takich rozwiązań i decydują się na kuchnię zamkniętą na salon i pozostałą część wnętrza mieszkalnego.
W większości przypadków wybór kuchni zamkniętej jest świadomą decyzją. Coraz rzadziej zdarza się, że względy architektoniczne uniemożliwiają stworzenie otwartej przestrzeni kuchennej. Osoby, które nie mają jasno określonych preferencji zazwyczaj w pierwszej kolejności szukają informacji, które dadzą im odpowiedź na pytanie: „kuchnia zamknięta czy otwarta?“.
Kuchnie zamknięte są polecane osobom, które lubią spędzać czas gotując i przygotowując posiłki, ale niekoniecznie w obecności innych. Pod tym względem zamknięte przestrzenie dają komfort pracy. Jednak to, co dla jednych jest plusem, dla innych może być minusem. Bardziej towarzyskie osoby, którym nie przeszkadza obecność innych podczas prac kuchennych, zapewne będą wolały kuchnie otwarte. Dzięki nim, nawet w przypadku zaproszenia gości, którzy będą spędzać czas w salonie, możliwy jest stały i bezpośredni kontakt.
Niewątpliwym plusem zamkniętych pomieszczeń kuchennych jest to, że aromaty i zapachy wytwarzane podczas przygotowania posiłków nie roznoszą się po całym mieszkaniu czy domu. Jeśli chodzi natomiast o kwestie samej ergonomii, to w kuchni zamkniętej stosunkowo łatwo zagospodarować przestrzeń, opierając się na zasadzie trójkąta roboczego. W tym przypadku chodzi o możliwie najwygodniejsze umiejscowienie kuchenki, zlewozmywaka i lodówki.
Po stronie minusów należy umieścić wymagania dotyczące wielkości pomieszczenia. Aby kuchnia zamknięta dawała poczucie komfortu powinna być zaaranżowana we wnętrzu o powierzchni przynajmniej 10 m2. Na takim metrażu i tak możliwości aranżacyjne będą ograniczone. Inną kwestią jest dostęp do światła dziennego. Kuchnia zamknięta z oknem jest optymalnym rozwiązaniem. Jeśli jednak pomieszczenie okna nie posiada, to najlepiej zdecydować się na kuchnię otwartą.
W przypadku większych pomieszczeń możliwe jest wykonanie wyspy kuchennej. Przyjęło się, że do wykonania takiego rozwiązania kuchnia powinna mieć nie mniej niż 14-15 m2. Projektując kuchnię na wymiar z wyspą trzeba mieć na względzie, że poza samą wyspą potrzebne jest miejsce do komfortowego poruszania się podczas codziennych obowiązków. Dlatego minimalna długość kuchni powinna wynosić około 380-400 cm, a jej szerokość około 360-380 cm. Są to oczywiście tylko szacunkowe wyliczenia. W kwestii możliwości aranżacyjnych w danym pomieszczeniu zawsze najlepiej zdać się na zdanie doświadczonego projektanta w studiu kuchni na wymiar.